3D-printing + skräp = hållbara designmöbler

SculpturReform

Är det möjligt att främja hållbarhet och cirkulär ekonomi samtidigt som man bejakar längtan efter nya, attraktiva produkter? I Halland görs det redan, tack vare initiativ från både företagare och andra aktörer. Som möbelformgivare och marknadschef på Varbergsföretaget Sculptur, kombinerar Måns Broman 3D-printing med återvinning av kasserad plast för att erbjuda mer hållbar inredningsdesign.

Vad är Sculptur?

– Det är ett av få företag i världen som 3D-printar designmöbler av återvunnet material. Möblerna tillverkas av granulat från bilindustrin, och när kunderna tröttnat på dem kan de lämna in dem till företaget och få pant tillbaka. Jag är tacksam att kunna få göra saker som är klimatpositiva, särskilt då jag precis som många andra lider av lätt klimatångest.

Hur började det?

– Vi är ett gäng som tog fram små 3D-prototyper för ett par år sedan på uppdrag från det som idag heter RISE (Research Institutes of Sweden). Vi var designkonsulter och ville visa kunder hur en fullskalig produkt skulle kunna se ut. Men vi gick aldrig längre än till just prototypstadiet vid den tidpunkten. Någonstans insåg vi att vi hade resurserna, eller skräpet, mitt framför näsan. Och vi hade börjat nosa på tillvägagångsätt med 3D-printer också. Varför inte jobba vidare med detta på riktigt i stor skala?

Sculpturs affärsidé gör det möjligt att ta vara på plastskräp från havet och förvandla det till designmöbler. Som loungefåtöljen Reform, företagets första egna design.

Vad har varit den största utmaningen?

– Det är en utmaning att hitta bra återvunnen plast, framför allt snygg sådan. Men vi tror på framtiden, och potentialen är enorm.

Varför driva företag i Halland och Varberg?

– Det är till exempel positivt att kommunen just nu håller på att bygga upp en kunskapshubb eller nätverk för att främja cirkulär omställning och hållbarhet i Halland, tillsammans med Region Halland, RISE och ett antal andra spännande aktörer. För mig som surfkille passar det dessutom perfekt att bo i Läjet utanför Varberg.

Hur ser du på möjligheterna?

– Materialet finns ju redan här omkring oss. Råvaran är nära, i havet, överallt! I Amsterdam finns coola exempel där lokalbefolkningen hjälpt till att samla in skräp som sedan malts ner och printats ut till schyssta parkbänkar som idag placerats ut i staden. Designmöjligheterna med 3D-printer är redan en önskedröm för mig som formgivare. Dubbelt så bra blir det när vi kan slopa transporter och jobba med ”global print on demand” framöver. Då skriver kunderna ut sina möbler i närheten där de bor.

Hur kan ni bidra till ökad hållbarhet?

– Hur visionär får jag vara? Jag hoppas att print on demand ökar och bidrar till att de miljöförstörande transporterna minskar. Jag hörde att man redan idag har forskat fram material som binder koldioxid. Tänk om vi kan printa trädgårdsmöbler som tillsammans med växterna skapar ett bättre klimat?
Det vi gör idag är bara början. Vi har enorma möjligheter i Varberg att jobba med cirkulära innovationer. Inom alla branscher och produkter. Vi har bara skrapat på ytan!

I Varberg kan Måns Broman ägna sig åt både innovativ möbelproduktion och härlig vågsurfing. Foto: Anna Lindblom.

Läs mer om Sculptur på deras hemsida!