De förvandlar p-platser till odlingsmark

I Halland spirar både närodlade råvaror och kreativa matupplevelser. Men de gamla scoutvännerna Harrie Rademaeker och Anders Nilsson visste inget om odling när de startade Futufarm. Idag driver de ett av Sveriges hetaste foodtech-företag, vars digitaliserade odlingscontainrar tar den halländska jordbrukstraditionen in i framtiden.

Hur började historien om Futufarm?

Harrie: – Anders och jag umgicks mycket i tonåren, när vi var med i scouterna här i Halmstad. Sedan bodde jag i Stockholm i 30 år, men när jag flyttade tillbaka till västkusten sprang vi på varandra och sa att ”Vi borde hitta på något!” Vi hade båda varit rådgivare åt andra och ville nu skapa något eget, något vi inte redan kunde.

Vad gjorde ni förut?

Anders: – Jag har varit ICA-handlare och därefter jobbat länge i mediabranschen. Senast var jag VD på ett dotterbolag inom Stampen när jag sa upp mig för att jag ville göra något annat ”i andra halvlek”.

H: – Jag har jobbat länge i reklambranschen, både som projektledare och kreatör.

Hur fick ni idén till Futufarm?

H – Jag fick ett mejl från en vän i Los Angeles, med länk till en film som visade en kille som odlade grönsaker i en container. Vi visste inte mycket om odling, men tyckte att mötet mellan teknik och odling kändes spännande. Så vi tog kontakt med Freight Farms i Boston för att lära oss mer och få rättigheter att använda deras teknik, och sex månader senare startade vi Futufarm.

Varför är idén så lockande?

A: – När vi pratar om det vi håller på med är det många som får något vackert i ögonen. Mat och hållbarhet berör. Man kan ju fundera på om det är rimligt att äta mat som färdats hundratals mil?

H: – För oss handlar det också om att vilja göra något meningsfullt. Att använda det vi kan för att hjälpa vår omvärld. Enligt LRF är Sverige självförsörjande på bara tre produkter: socker, mjöl och morötter. Och vi importerar över hälften av all frukt och grönt som vi äter. Med containern kan man odla året om och få ut mycket på liten yta.

Vilken är största framgången hittills?

A: – Första affären, med två matentreprenörer i Oslo, det var en icebreaker. Det gav oss ett eget case att visa upp. Sedan var första affären på hemmaplan, en ICA-butik, också ett genombrott. Nu har vi positionerat oss som ett framgångsrikt foodtech-företag i framkant.

Genom Futufarm har Anders Nilsson och Harrie Rademaeker utvecklat ett stort intresse för både själva odlingsprocessen och livsmedelsförsörjning ur ett samhällsperspektiv.

Och den största utmaningen?

A: – När vi sålde vår första container var det ju till ett icke-EU-land. Det blev en utmaning. Då måste vi skapa ett bolag i Norge, med egen momsrepresentant. Men Almis utvecklingscheckar hjälpte oss att lösa det. Redan tidigare hade vi fått förstudiemedel från Almi, vilket gjorde det möjligt för oss att åka över till Freight Farms i Boston, se deras produkter och få utbildning. Det var väldigt värdefullt. Och dessutom en bekräftelse på att någon annan än vi tyckte att detta var bra. Vi visste ju inget om odling – näring, regler och förpackningar. Förr har vi suttit i stora företag och bara kunnat lyfta på luren, nu har vi fått lösa allt själva. Men vi löser det mesta med vår nyfikenhet, och viljan att det ska fungera bra och generera intäkter till våra kunder.

Hur är det att leva och driva företag i Halmstad?

A: – Även om jag har jobbat mycket på andra platser, har jag alltid bott kvar här. Det är alltid skönt att komma hem, att se ljuset från havet när man kommer inifrån landet. Här har man cykelavstånd till skog, hav och butiker, bad och svampplockning. Men vi brukar reta oss på att man kallar Halmstad för ”sommarstaden”. Det finns ju så mycket annat, som bra sjukvård, högskolan, kommunikationer och närhet till kontinenten.

H: – På sätt och vis är saker lättare här, det är mindre konkurrens och folk tar sig tid med varandra. Här finns också ett fantastiskt entreprenörskap, en bra högskola och ett stort nätverk, till exempel genom inkubatorn HighFive. När vi insåg att de flesta där var väldigt unga kallade vi oss skämtsamt för High Fiftyfive, företagande i livets slutskede.

Hur ser Futufarms framtid ut?

H: – Om 10 år är jag 70, och jag kommer säker jobba då också. Det här är en ny bransch, och det finns mycket att göra. Vi skulle vilja utveckla egen teknik som vi kan patentera och sälja på en världsmarknad. Gå från innovativt tänkande till att producera i egen design.

A: – Det finns ju de som undrar: ”Ni är ju runt 60 båda två. Orkar ni fortsätta med detta?” Men att gå i pension är inte aktuellt. Vi känner oss pigga, starka och förväntansfulla. Vi har ingen plan på att sälja och lämna, utan undrar istället ”hur stora och bra kan vi bli?” Vi utforskar olika odlingstekniker. Hos en kund funkade det inte med container, så vi ritar på en lösning för att bygga en odling inne i frukt- och grönsaksavdelningen. Och under förra sommarens torka letade vi upp en produkt för att odla djurfoder effektivt. Av korn, havre och majs kan man varje dag skörda 500 kg djurfoder med högt energivärde, som sedan kan ges till kor, hästar med mera.

Inne i odlingscontainern simuleras dagsljus med rosafärgad belysning. Här växer grödorna i torn, utan jord, med datorstyrd bevattning och näringstillförsel. Foto: Jonathan Strömberg.