De hittade livskvalitet och logistik i Halland

Hur lyckas du med e-handel? Fungerande digital och fysisk infrastruktur är ett måste. Men ökad livskvalitet var en minst lika viktig faktor när entreprenörerna Lizette Andersson och Sofie Thunman flyttade NABO från Göteborg till Falkenbergs inland. Infrastrukturen fick de på köpet.

Vad är NABO?

L: – NABO är allt vi tycker är roligt. Vi står bakom teadventskalendern och kaffeadventskalendern, som är våra största produkter, som vi designar och producerar själva. Sedan gör vi också andra roliga projekt, som att driva webbshop och sälja te och kaffe. I år har vi även lanserat en vegansk chokladkaka som är som ett vykort.

Varför flyttade ni från Göteborg?

S: – Framför allt för att vi ville leva det här livet, vi ville bo på landet. Om man jämför med tidigare när vi bodde i Göteborg så kanske vi åkte ut till landet på helgerna och sedan var vi i stan på veckorna. Det ville vi vända på, och leva livet nära naturen. Det var enkelt att flytta med NABO eftersom vi jobbar mycket digitalt, så vi tänkte att vi kan jobba varifrån som helst.

Varför just Fridhemsberg?

S: – Dels för att här finns andra kreativa småföretagare, och vi kände att vi ville vara med i det sammanhanget. Dels för närheten till Ullared, där all service och logistik finns. Eftersom vi har webbshop och skickar mycket grejer, men även får många leveranser, så känns det skönt att det funkar eftersom det går mycket transporter här.

L: – Vi ville tillbaka till Halland rent familjemässigt, och såg att vi lika väl kunde driva vårt företag här som i en större stad, och att det rentav kunde innebära fler fördelar att få ett sammanhang på en liten plats, till skillnad från storstan, där man lätt försvinner i mängden. Vi kan driva företag här likaväl som någon annanstans, eftersom här finns ett väl utbyggt fibernät, vilket gör att man kan driva webbshop på landet. Här finns god kommunikation, med tex Postnord och DHL. Vi har också insett när vi flyttade hit att våra kontakter lika väl kan åka hit och ha möte med oss här som i en stad. Det finns egentligen inga nackdelar, bara fördelar.

Vilken är er största framgång sedan flytten?

L: – Vår största framgång sedan vi flyttade hit…för det första är det att vi kan finnas här och göra det vi vill göra. Att få driva vårt företag på den plats där vi vill vara. Vi har tagit fram en ny produkt sedan vi flyttade hit. Det känns som att kreativiteten har satt igång extra mycket sedan vi flyttade hit och att vi har mer energi till nya projekt. Det är nog största framgången tror jag.

S: – Och så har vi anställt Fanny, vilket vi är jätteglada för. Det betyder ju att NABO funkar och utvecklas.

Hur har vardagen förändrats?

S: – Mycket. Dels att det jag gjorde på helgen när jag bodde i Göteborg, det vill säga att åka ut till landet eller till naturen, det har jag nu runtomkring mig varje dag. Och så har vi fått en liten dotter precis när vi flyttade hit, och det har ju också gjort att livet har förändrats. Det har gjort att vi märkt mer vilken typ av service man behöver, och att allting finns väldigt bra inom räckhåll här också. Rent jobbmässigt känns det ganska likt, bara att nu har vi mycket större lokal. Men annars känns möjligheterna desamma här, om inte bättre.

Hur ser du på NABOs framtid?

L: – Den känns viktigare än någonsin och dessutom roligare än någonsin nu när vi är tre, och vi är på den platsen vi vill vara på. Det känns som att vi ser väldigt långsiktigt på NABO nu. Att NABO ska finnas länge och att vi söker projekt som gör att NABO får finnas länge. Vi försöker att bredda oss så mycket vi kan för att få göra det här, för det är det roligaste som finns.

Nabo startade med ett skafferi fullt av teer. Sofie Thunman och Lizette Andersson kom på att de hade tillräckligt många sorter för att göra en julkalender och ge bort till sina vänner. Året därpå, 2011, började de sälja Teadventskalendern, som idag är deras storsäljare. Foto: Nabo.