Närodlad vildmarkslyx för foodies

QOh6xRUI

Vid Hallasjön i det halländska inlandet hittade stjärnkrögarna den perfekta platsen för sin nya vision. Mette Helbæk och Flemming Hansen stängde restaurangen i Köpenhamn och skapade Stedsans in the Woods, en unik, sinnlig upplevelse i samklang med naturen. – Vi flyttade hit för att komma närmare naturen och det ursprungliga, säger Mette Helbæk.

Gastronomiskt centrum

Deras första år i Hylte har gett dem en allt starkare övertygelse om Hallands potential som gastronomiskt centrum.

– Något som vi har upptäckt sedan vi kom hit är att här redan finns ett kluster av företagare som jobbar i samma anda som vi. Om tio år är Halland det nya Köpenhamn inom mat- och restaurangbranschen. Det är jag övertygad om, och där vill vi vara med, säger Fleming Hansen.

Mette Helbæk och Fleming Hansen tillreder all mat över öppen eld. Foto: Inge Skovdal.

"Känsla för platsen"

Stedsans är ett danskt ord som skulle kunna översättas med ”känsla för platsen”. Hela verksamheten bygger mycket riktigt på platsens egenskaper och möjligheter.

De rustika stugorna och beduintälten ligger pittoreskt bland träden vid en sjö. Här kan man övernatta, ro ut till bastuflotten, duscha utomhus och koppla av nära naturen. Den centrala upplevelsen är dock de lokalt förankrade och kreativt utformade måltiderna.

På Stedsans bor du rustikt, men bekvämt, i stugor eller beduintält. Foto: Stine Christiansen.

Samarbete med naturen

All mat tillreds över öppen eld, baserad på de råvaror som skogen, sjön och de egna odlingarna erbjuder för säsongen. Till exempel färska tomater, kantareller, blåbär, abborre och älg. En grundprincip i allt de gör är minsta möjliga svinn och mesta möjliga återvinning.

Även hygienen sköts i samarbete med naturen. I anslutning till tält och gästhyttor finns luktfria komposttoaletter vars innehåll bryts ner, grävs ner och blir till näring för skogen. Efter uträttat behov tvättar man händerna i uppsamlat regnvatten, som sedan släpps ut i marken.

Den vackra halländska naturen är alltid hedersgäst vid middagsbordet. Foto: Inge Skovdal.

Frihet för hela familjen

När Mette Helbæk och Fleming Hansen flyttade till Hylte lämnade de en framgångsrik verksamhet och ett stort socialt nätverk bakom sig i Köpenhamn. Med sig i flytten hade de sina två äldsta barn.

– Visst saknar de sina kompisar i Köpenhamn, men de har hittat många vänner här. För att inte tala om friheten de upplever; den kan du aldrig få i en stor stad, säger Mette Helbæk.

Mette Helbæk bytte storstadspuls mot skogens lugn. Foto: Stine Christiansen.