Naturlig hudvård från Varberg till Tokyo

L:a Bruket i Varberg startades som ett experiment, drivet av kreativitet, framåtanda och salta västanvindar. Det var paret Monica Kylén och Mats Johansson som grundade företaget 2009. Idag exporteras deras ekologiska hudvård till 50 länder över hela världen. De är ett av alla företag som just nu bidrar till Hallands positiva exporttrend.

Vad är L:a Bruket?

– Vi gör ekologisk och naturlig hudvård, säger Mats Johansson.

Hur började det?

– Vi ville fylla en lucka på hudvårdsmarknaden genom att skapa produkter som var naturliga och sjysta och samtidigt kändes moderna. Det var i en speciell anda som växte fram vid den tiden, med surdegsbröd och hembryggt öl med mera.

Hur började ni exportera?

– Vi började exportera för att vi fick förfrågningar utifrån. Många inköpare kom till Formex, där vi började vår resa, designmässan i Stockholm alltså, och tittade efter skandinaviska varumärken. Och när det kommer en inköpare från Paris, ja då skickar man ju en laddning om de vill lägga en order. Det var ju jättekul!

Vilken har varit den största utmaningen?

– När man växer genom export så som vi har gjort under de här åren, så drabbas man av mängder av utmaningar. Språk inte minst. Men den största har nog ändå varit valet av partners – hur ska man komma ut? Vi behöver ju jobba med distributörer och agenter, och de måste vara duktiga och professionella.

Hur löste ni det?

– Ja, vi själva hade ju fullt upp med att röra i grytan och producera hudvårdsprodukter som skulle säljas, så vi behövde ha hjälp av duktiga konsulter och goda rådgivare för att kunna ta vara på de nya möjligheterna. Almi och Tillväxtsverket hjälpte oss att få både råd och mod att anlita de rådgivare som vi behövde.

Har du några särskilt roliga minnen?

– Det är fantastiskt roligt och spännande att nå ut i världen med våra produkter. Till exempel öppnade vi butik i Tokyo förra året. Långt hemifrån, med en helt annan kultur och fantastiska människor som uppskattar det vi gör här i Varberg.

Har ni gjort några misstag?

– Det är klart man gör misstag. Allt går inte alltid ens egen väg. Det svåraste har nog varit när vi har valt fel samarbetspartner, och hur man då ska ställa om och försöka skademinimera. Det har varit lite meckigt.

Vad har ni lärt er?

– När man jobbar så fort framåt lär man sig väldigt mycket hela tiden, inte minst genom misstagen. Det blir lite av en ”trial-and-error”-process. Allt är ju inte prövat tidigare, i alla fall inte på precis det sätt som vi gör det. Man måste våga, helt enkelt.

Hur ser ni på framtiden?

– Vi vill växa! Tidigt sa vi att ”vad märkligt att ett litet hudvårdsföretag från Varberg kan lyckas internationellt.” Och sedan är nästa tanke ”hur långt kan vi ta det då?”. Den ambitionen gäller fortfarande.

Bo Albrektssons, vars familj har samlat tång längs västkusten i generationer, skördar tången till L:a Brukets spaprodukter.