Lev din dröm på den halländska landsbygden

DSC08493

En växande region behöver bostäder och lokaler. I Falkenberg har den lokala fastighetsmarknaden fått ett kreativt tillskott av Karin Torstensson och Jennifer Erlandsson, som ser till att obebodda hus får nytt liv genom projektet Lev din dröm FBG. I april 2019 hade de fått loss 45–50 fastigheter, varav trettio har fått nya ägare eller hyresgäster.

Nytt liv i gamla hus

Sedan januari 2017 arbetar Karin Torstensson och Jennifer Erlandsson tillsammans på Falkenbergs kommun. Där driver de projektet Lev din dröm FBG, som marknadsför kommunens landsbygd som en perfekt plats att bo och verka på, med ett bra läge och ett av landets bästa företagsklimat.

En nyckel till framgång är att kunna erbjuda bostäder, lokaler och mark till alla som vill etablera sig på en plats. Från Örnsköldsvik fick Karin och Jennifer en idé för att hitta dolda resurser.

– Genom att kontakta fastighetsägare som inte är skrivna i husen de äger fick de ihop en lista med 1300 fastigheter. Det var sommarstugor, ödehus, övergivna hus, avstyckade gårdar och annat som kunde räddas och väckas ur sin törnrosasömn, säger Jennifer Erlandsson.

Förverkligar drömmar

Hittills har ett femtiotal av dessa adderats till fastighetsmarknaden, och trettio av dem har sålts eller hyrts ut.

– Det känns som ett totalt win-win-koncept där gamla hus kommer till användning, företagare får chansen att göra verklighet av sin dröm, och landsbygden befolkas på nytt, vilket förbättrar möjligheterna att behålla vår kommunala och kommersiella service, säger Karin Torstensson.

Lilla Hälsoträdgården är en av många företagardrömmar som fått liv genom projektet. Här erbjuder Josefin Gavie och hennes mor Eivor Gavie "Grön Rehab" för människor med psykisk ohälsa.

Lockar kreativa företagare

De övriga tillgängliga fastigheterna försöker de nu matcha mot den lista med cirka 120 entreprenörer som uppgett att de är intresserade av att flytta till Falkenberg, en kommun som lockar många kreativa företagare.

– Det finns många som lever sin dröm på Falkenbergs landsbygd. Företagare som spontant eller genom långsiktig planering byggt sitt företag på en oväntad plats. Alla vi pratar med tycker att de bor på den bästa platsen och lever sina drömmar genom sin livsplats och verksamhet, säger Jennifer Erlandsson.

Lev din dröm FBG

  • Utvecklar landsbygden i Falkenbergs kommun
  • Inspirerar och lyfter fram entreprenörer
  • Letar upp bostäder och lokaler
  • www.levdindromfbg.se
Karin Torstensson och Jennifer Erlandsson driver projektet Lev din dröm FBG, som marknadsför kommunens landsbygd som en perfekt plats att bo och verka på.
Ta kontakt

Letar du efter en fastighet i Halland?

Jimmy Sandberg

Region Halland