Semesterparadis med kraft att växa

Allt fler vill njuta av Halland. Semesterfirare, helgbesökare och åretruntboende. Det skapar en växande efterfrågan på boende, mat och dryck, transporter och upplevelser för olika plånböcker och intressen. För dig som vill driva företag inom besöksnäringen erbjuder Halland ditt livs chans.

Hundra år av lönsamhet

Så länge svensken har firat semester har Halland haft en besöksnäring. Idag är landskapet en blomstrande turistregion som redan lockar många svenska och internationella besökare varje år, tack vare salta och söta bad, unika utflyktsmål och en behaglig livsrytm, med mera. Samtidigt finns här massor av potential kvar att utforska. Rent kommersiellt har Halland tre mycket starka fördelar: Stor marknad, goda kommunikationer och befintliga besökarflöden.

Halland har lockat badturister sedan 1800-talet. Varberg fick sitt första kallbadhus 1866, och det nuvarande byggdes 1903, sedan föregångarna förstörts av stormar.

Mer spännande än någonsin

De senaste åren har det hänt mycket som får den halländska besöksnäringen att te sig mer spännande än någonsin. Ett bra exempel är Kattegattleden, en cykelled längs kusten mellan Helsingborg och Göteborg. Sedan invigningen 2015 har den inte bara lockat mängder av turister, utan även utnämnts till Årets cykelled i Europa 2018. Vi ser också allt fler kreativa och trendkänsliga entreprenörer inom mat, dryck och logi som upptäcker och förädlar Hallands naturrikedomar i form av genuina, natursköna miljöer och närproducerade råvaror. Från små familjeföretag till stora hotellkedjor.

Fyra miljoner kunder inom 15 mil

Trots en relativt liten area har Halland tillgång till en stor marknad. Här når du 4 miljoner potentiella gäster inom en 15 mils radie. Direktflyg från Stockholm ger dessutom möjlighet för ytterligare någon miljon att ta sig hit på en dryg timme. Förutom sommarens semesterfirare är Halland med andra ord ett möjligt alternativ för stressade storstadsbor på jakt efter miljöombyte över helgen eller under konferensen.

I Halland är avstånden korta och tågförbindelserna goda, även till storstäderna i norr och söder.

Lätt att nå med bil, tåg och flyg

Halmstad City Airport har många ankomster och avgångar från och till Bromma flygplats. Den 75 minuter korta resan gör det enkelt att resa från och till Stockholmsområdet över dagen. Det är minst lika lätt att ta sig till Halland från storstadsregionerna Göteborg och Malmö/Köpenhamn, tack vare E6 och Västkustbanan. Det finns hela 26 tågavgångar/-ankomster per dygn att välja mellan. Järnväg och motorväg knyter dessutom ihop de halländska kustkommunerna till ett tätt pärlband av smultronställen. Även inåt landet, österut, erbjuder väg- och järnvägsnätet goda förbindelser.

Dina kunder finns redan här

Halland är ett etablerat turistmål som lockar mängder av besökare varje år. Det skapar ett befintligt flöde av potentiella kunder som du kan marknadsföra dig till. Många vill tillbringa tid i Halland, och när de är här efterfrågar de boende, mat och upplevelser. Camping, bed & breakfast eller spahotell? Kitesurfing, härproducerade gourmetmåltider eller äventyr för hela familjen? Hallands besöksnäring har redan mycket att erbjuda sina besökare, men marknaden är långt ifrån mättad. Under 2019 upplevde vi till exempel en stor brist på boende för alla som ville njuta av den halländska sommaren.

I Halland är naturen aldrig långt bort, vare sig du söker salta bad eller skogsvandring.

Bästa livsplatsen ger stor livskraft

Har du starka idéer eller kanske rentav ett befintligt affärskoncept som redan fungerar på andra platser? Då har du ditt livs chans att bygga upp eller utöka din verksamhet i Halland. Förutom de utmärkta affärsmöjligheterna, kommer du att finna en plats där du och din familj kan leva ett rikt och välbalanserat liv. Det tror vi är en nyckel till att lyckas även i näringslivet. Som region arbetar vi därför ständigt för att vara den bästa livsplatsen, för både besökare och boende.

Ta kontakt

Valerie Scheib

Region Halland